Testiranja će se provoditi od 22. do 26. studenog u Zagrebu, u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, na adresi Rockefellerova 12 (prizemlje), od 15 – 19 sati.

Zagreb, 19. studenog 2021. – Služba za promicanje zdravlja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u sklopu projekta Živjeti zdravo, pod vodstvom prof. dr. sc. Sanje Musić Milanović, pridružuje se i ove godine Europskom tjednu testiranja na HIV provođenjem besplatnog i anonimnog testiranja brzim testovima.

Europski tjedan testiranja (engl. European testing week, ETW) na HIV obilježava se svake godine krajem studenog, ususret 1. prosincu –  Svjetskom danu borbe protiv AIDS-a. Tijekom ETW-a europske zemlje pozivaju se da svojim aktivnostima doprinesu informiranju građana o važnosti testiranja, ranog otkrivanja infekcije HIV-a te pravovremenog liječenja.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo, je u sklopu projekta Živjeti zdravo proveo ljetnu javnozdravstvenu kampanju 2021. godine pod sloganom „Nema maženja bez paženja“,a  koju su podržale mnogobrojne osobe iz hrvatskog javnog života, i time doprinijele podizanju svijesti o važnosti brige o spolnome zdravlju. Pod isitm sloganom „Nema maženja bez paženja“obilježit će se ETW od 22. do 26. studenog 2021. provođenjem besplatnog i anonimnog testiranja na HIV, brzim testom, u sklopu Savjetovališta za promicanje spolnog zdravlja HZJZ-a.  Na taj način korisnici svoj HIV status saznaju za svega par minuta. Pouzdanost brzog testa za otkrivanje HIV infekcije koji se koristi u Savjetovalištu za promicanje spolnog zdravlja HZJZ-a je 99,8 %.

Što je važno znati o HIV-u ?

HIV je virus humane imunodeficijencije koji napada obrambeni sustav organizma, a razdoblje bez simptoma bolesti može potrajati i do 10 godina. Osobe koje su zaražene virusom HIV-a, a nemaju simptome, virus mogu prenijeti na druge osobe. Pojava simptoma znači razvoj bolesti odnosno sindroma stečenog nedostatka imuniteta (AIDS), što uključuje umor, noćno znojenje, smanjenje tjelesne mase, promjene na koži i sluznicama, povećanje limfnih čvorova, proljev, kašalj i veću mogućnost obolijevanja od drugih bolesti.

Bolest se ne može izliječiti, ali se napredovanje bolesti i pogoršanje simptoma može spriječiti antiretrovirusnim lijekovima. Što se ranije otkrije infekcija HIV-om, to je liječenje uspješnije.

Ako je osoba zaražena, virus HIV-a će se nalaziti u tjelesnim tekućinama (krv, sjemena tekućina, vaginalni iscjedak). Glavni put prijenosa HIV-a je putem spolnog odnosa i kontaktom sa zaraženom krvi. Prijenos nije moguć uobičajenim socijalnim kontaktima (rukovanje, grljenje, pričanje sa zaraženom osobom…).

Gdje i kako možete saznati svoj HIV status?

Za vrijeme trajanja ETW-a od 22. do 26. studenog bit će dostupno testiranje na HIV u sklopu Savjetovališta za promicanje spolnog zdravlja u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, svakog dana od 15 – 19 sati, na adresi Rockefellerova 12 (prizemlje), Zagreb.

Testirati se mogu punoljetne osobe, dok se maloljetnici mogu testirati samo uz pratnju i  suglasnost svojih roditelja, skrbnika ili zakonskih zastupnika. Savjete i informacije o spolnom zdravlju i HIV-u mogu dobiti svi građani Republike Hrvatske bez obzira na dob.

Postupak testiranja započinje kratkim razgovorom sa savjetnikom/icom, a zatim se pristupa brzom testu. Brzi test se provodi uzimanjem nekoliko kapljica krvi iz prsta te je već kroz nekoliko minuta poznat HIV status osobe koja se testira.  U slučaju pozitivnog testa, na licu mjesta se pruža prva psihološka pomoć te se osobu upućuje na daljnju obradu i liječenje u Kliniku za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević.

Prvih 50 osoba koje u Savjetovalištu prilikom testiranja izgovore „magičnu“ rečenicu „Nema maženja bez paženja“ čeka poklon iznenađenja za ohrabrenje.

Aktivnosti projekta pratite poutem službene web stanice projekta www.zivjetizdravo.eu i društvenih mreža projekta Živjeti zdravo – Facebooku i Instagramu.

O projektu Živjeti zdravo

Hrvatski zavod za javno zdravstvo, kao krovna javnozdravstvena ustanova, provodi Nacionalni program promicanja zdravlja Živjeti zdravo, u suradnji s mrežom županijskih zavoda za javno zdravstvo. Na temelju nacionalnog programa nastao je projekt Živjeti zdravo, koji je sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda (ESF) i traje od 2016. do 2022. godine. Cilj je projekta Živjeti zdravo unapređenje zdravlja populacije putem smanjenja negativnog učinka bihevioralnih, biomedicinskih i sociomedicinskih rizičnih čimbenika te kreiranje okruženja u kojem je svim osobama u Hrvatskoj omogućena najviša razina zdravlja i kvaliteta života. Provedbom ovoga projekta želi se senzibilizirati i educirati građane o potrebi očuvanja zdravlja i usvajanja zdravih životnih navika, čime se može doprinijeti smanjenju obolijevanja od kroničnih nezaraznih bolesti, koje su uzrok više od tri četvrtine smrti u Hrvatskoj. Projekt Živjeti zdravo sastoji se od pet elemenata: Zdravstveno obrazovanje, Zdravlje i tjelesna aktivnost, Zdravlje i prehrana, Zdravlje i radno mjesto i Zdravlje i okoliš.

Za više informacija molimo kontaktirajte:

Maja Koprivanac / promidžba i vidljivost, projekt Živjeti zdravo, Služba za promicanje zdravlja u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo

e- mail: [email protected] / [email protected]

Kontakt br. 091 444 82 40

 

 

Skip to content

Za pretragu objava i dokumenata unesite tekst u polje i pritisnite ENTER

Za pretragu liječnika kliknite ovdje