Hrvatski sabor ove je godine službeno proglasio ožujak Mjesecom svjesnosti o raku debelog crijeva u Republici Hrvatskoj.

Rak debelog i završnog crijeva (u daljem tekstu rak debelog crijeva) jedan je od vodećih uzroka pobola i smrtnosti u svijetu s gotovo 2 milijuna novooboljelih i gotovo milijun smrtnih slučajeva godišnje.

U Hrvatskoj je rak debelog crijeva najčešći novodijagnosticirani rak s preko 3.600 novih slučajeva godišnje, a ujedno i drugi najčešći uzrok smrti od raka (iza raka pluća) s 2.079 umrlih u 2020. godini.

Ako se na vrijeme otkrije, rak debelog crijeva izlječiv je u 9 od 10 slučajeva. Stoga je važno redovno se odazivati na preventivne preglede.

Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva usvojen je 2007. godine, a usmjeren je poboljšanju zdravlja populacije jer se ranim i pravovremenim otkrivanjem (ili sprječavanjem) bolesti omogućava bolja kvaliteta života te dulje preživljavanje odnosno doživljavanje očekivane dobi. Više o Programu možete pročitati ovdje.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo ove godine, povodom Mjeseca svjesnosti o raku debelog crijeva, provodi kampanju podizanja svijesti o raku debelog crijeva. Pozivamo sve zainteresirane da se priključe, informiraju i dijele sadržaj koji će biti dostupan na službenim stranicama i društvenim mrežama HZJZ-a (Facebook i Instagram).

Skip to content

Za pretragu objava i dokumenata unesite tekst u polje i pritisnite ENTER

Za pretragu liječnika kliknite ovdje